Mindenkinek vannak kétségei az online vásárlással kapcsolatban. Három nagyon egyszerű kérdést tesz fel a videó, ami az embereknek gondot okozhat az online vásárlás során. Megpróbálok erre a probléma trióra megoldást adni.

 

Az első kérdés a számítástechnikai vásárlásokra utal. Mi történik abban az esetben, ha rossz komponenseket válogat össze az ember? Nos, nem minden webáruház biztosít kompatibilitási szűrőt, ezért nekünk kell egyenként leellenőrizni, hogy az adott termék mire képes. Fontos megfigyelni, hogy a kiválasztott termékek egymással a maximális szinten tudjanak kommunikálni. Amire nagyon oda kell figyelni, az a processzor foglalat és magfeloldás, a memória típusa, a videókártya támogatás, a merevlemez vagy SSD csatlakozója és persze a tápegység. Nem elég megnézni, hogy a processzor AMD vagy Intel, adott gyártóknak számos megoldásaik vannak foglalat terén. Egyes alaplapok képesek, hogy a processzor letiltott magjait feloldják, ez akkor jó, ha a gyártó hibából letilt egy két magot vagy készlethiány miatt kiad pár gyengébb processzort. Figyelnünk kell memória szempontjából, milyen igényeink vannak memóriajel és gigabyte ügyileg. Igaz, már minden új alaplap PCI-Express csatlakozóval van ellátva, de eltérő sebességű csatlakozók léteznek (PCI-E, 1.0, 2.0, 2.1 és 3.0). Fontos, hogy legyen SATA csatlakozó az alaplapon a mai HDD-k és SSD-k csatlakoztatásához. A tápegység az egyik legfontosabb alkatrész, ne csak a wattot vegyük figyelembe, hanem a minőséget is, ez fogja árammal ellátni a gépünket.

tech online vásárlás shopping probléma számítástehnika ruházat jog

A második problémára, ami a ruhavásárlásra vonatkozik, viszonylag egyszerű a megoldás. Csak olyan weboldalról szabad rendelni, ahol van pontos mérettáblázat, feltüntetik az anyag minőségét és van lehetőség cserére. A mérettábla megmutatja, hogy az adott mérethez (S, M, L, XL stb.), testrészekre lebontva, mi hány centiméter. Ha véletlen tévedtünk, vagy nem pontosan mértük le magunkat, van lehetőség a cserére ingyen vagy a posta költség ellenében. Ha ezek ellenére se preferáljuk az online ruhavásárlást, tökéletes lehet arra, hogy a kiválasztott ruhadarabot lerendeljük a boltba és ott felpróbáljuk. Ezáltal elkerülhető a félrevásárlás, nem okozunk sem magunknak, se a boltnak problémát.

tech online vásárlás shopping probléma számítástehnika ruházat jog

Ki a felelős, ha valami probléma van a termékkel? Nehéz kérdés és a megoldás se mindig kézenfekvő. Minden oldalnak el kell olvasni a jogi szabályzatát. Új termékek vásárlása esetén egyszerű a helyzet, a terméktől elállási jogunk van. „A termék átvételétől és a szolgáltatás igénybevételére vonatkozó szerződés megkötésének napjától számított 14 naptári napon belül élhetünk elállási jogunkkal. Az általános szabályok szerint a 14 napos határidőbe a termék átvételének, illetve szolgáltatás esetén a szerződéskötés napja nem számít bele.” Fontos megnézni, hogy a kiválasztott termékre mennyi garanciát ad az eladó, ha később meghibásodik a termék, ingyen kicserélik, vagy megjavítják. Használt termékeknél komplikáltabb a helyzet. A legtöbb használt termékre már nincs garancia és az elállás is az eladótól függ, amennyiben magánszemély. Az előny, hogy olcsón hozzá tudunk jutni az adott termékhez, de ez által megnő a rizikó faktor is. Sajnos bele kell kalkulálnunk, hogy lehet nem azt kapjuk, amit megrendeltünk. Sokan irtóznak a külföldről való online vásárlástól, ha a bankkártyánkhoz kötünk egy PayPal fiókot meg van oldva a probléma. Mi van, ha nem érkezik meg a termék? Visszautaltatjuk a pénzt a PayPal-al és majd ő elrendezi az eladóval. Mi történik, ha a rendelt áru törött vagy nem működik? Visszautaltatjuk a pénzt a PayPal-al és majd ő elrendezi az eladóval. És így tovább, a megoldás egyszerű. Az adott oldalon nincs PayPal fizetési lehetőség? Egyszerű a válasz, ne rendeljünk onnan. Ajánlanám az eBay-t a külföldről való online vásárláshoz.

tech online vásárlás shopping probléma számítástehnika ruházat jog

Nincs mitől félnünk online shopping-nál, a lényeg a figyelmesség. Ha oda figyelünk, mit szeretnénk venni és utána nézünk a terméknek, nem okozhat meglepetést. A 21. században élünk, haladjunk a korral. Én mindenkinek ajánlanám, hogy próbálja ki az internetes rendelést, nem fog csalódni és rájön, mennyivel egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb az áru vétel.