Nem használok vírusírtót, sőt a tűzfalat is kikapcsolom, mivel teljesítménycsökkenést okoz, vagy nem enged adott szoftverek telepítését. Egy „gamer” gép esetében nem szívesen nézem el, ha a CPU és a RAM a Feladatkezelőben 30%on pörög alapjáraton.

szerencsesprint vírus tech szoftver kibervédelem

 

Ennek ellenére nem lesz vírusos a gépem. Jogos a kérdés, hogy mivel védekezek a nem kívánt szoftverek ellen. Egyszerű a válasz, alapvetően csak megbízható szoftvereket töltök le és telepítek fel az eszközeimre. A legbiztonságosabb, ha megvesszük az adott szoftvert és azt telepítjük. Az én esetemben ez különösen fontos, hiszen a tört verziójú szoftverek nem működnek hibátlanul, értem ezt a Sony Vegasnál és az Adobe Photoshopnál, mert nem szívesen látom azt, ha egy huzamosabb munkavégzés után „crash”-el a program. Egy játék vásárlása is fontos a teljes használati jog eléréséhez (multiplayer, dlc-k), mellesleg sok vírust rejtenek el a tört verziókban.

szerencsesprint vírus tech szoftver kibervédelem

Az interneten több millió vírust szerezhetünk ártalmatlan eszközeinkre. A megoldás az okos, átgondolt böngészés, értem ez alatt az olyan oldalak látogatását, amiben biztosak vagyunk, vagy első látásra megbízhatónak néz ki. Nem szabad bevenni a hirdetések csalogató szövegeit, villogását és felugró ablakait (pl.: „Nyertél egy iPhone 7-et, már csak annyi a dolgod, hogy beírd az email címed!”). Sok oldalnál előfordul a sok reklám (4shared), mégis egy biztonságos oldal, ha tudjuk hova kell kattintani. Látunk három „Download” feliratot, értelemszerűen, nem a villogó, legnagyobb feliratú gombra kell rákattintani, hiszen az egy hirdetés. Ha véletlenül letöltöttük, mert azt hittük ez a helyes letöltő gomb, akkor sincs baj. A fájlnév sokat elárul magáról, tegyük fel, ha a programneve.exe az állomány neve, nagy valószínűséggel jót töltöttünk le, de a telepítés elindításával azt látjuk, hogy a telepítő azt kéri, hogy telepítsünk még két, három programot, azonnal lépjünk ki!