Téged is húztak már be az interneten? Nem volt korrekt az eladó, esetleg a vevő? Nem azt kaptad, amire számítottál? Könnyű az internetes csalások részesévé válni.

 

Sok helyen lehet vásárolni használtan és a Facebook is belépett a körbe. A Facebook Marketplace funkciója esélyt ad arra, hogy könnyen bonyolítsuk az üzleteinket. Különböző Facebook csoportokba eddig is lehetett, de most még jobban lehet.

adásvétel biznisz facebook marketplace internetes csalás

Ez eddig mind szép és jó, de mi a biztosíték arra, hogy azt kapjuk, amit rendeltünk? Az igazság, az, hogy SEMMI! Nem tudunk kihez fordulni, csak a vevőhöz és bizakodunk abban, hogy ez csak egy félreértés volt. Vannak erre specializálódott internetes csalók, tisztába vannak vele, hogy a kisebb értékekkel a rendőrség nem foglalkozik. Elővigyázatosak legyünk, nem érdemes előre utalni az olcsóbb szállítás érdekében. Jobb, ha az adott használt terméket személyesen vásároljuk, biztonságos körülmények között. Mire gondolok a biztonságos körülmények között? A hely megválasztása fontos, ott üssük nyélbe az üzletet, ahol sok ember van.

Használt telefon vásárlása esetében van biztosításunk. IMEI szám alapján lekérdezhető a telefon. Megtudhatjuk, hogy milyen függő, garanciás, nincs letiltva és esetleg nem történt rajta valamilyen módosítás. Ha lopott, könnyen orgazdává válhatunk. Ha nincs rajta jótállás, de a vevő vállal magánszemélyként garanciát, érdemes adásvételi szerződést írni, hogy felelősségre lehessen vonni.

adásvétel biznisz facebook marketplace internetes csalás

Ha valakit átvertek, maximum a Facebook-on tudja nyilvánosságra hozni a csaló kilétét, de ez álltalába nem jut el nagyközönséghez és a profik hamis profillal üzletelnek. Könnyűnek tűnik az internetes csalás és nem is jár különösebb büntetéssel.

Legyünk figyelmesek, kérjünk minél több információt, képet és válogassuk meg kivel és hogyan üzletelünk.