Hogy mit is értek konfiguráció típusok alatt? Alapvetően a Windows operációsrendszerrel ellátott gépekről (PC) lesz szó. Én mindenképp a Windows 10-et ajánlanám használatra, jó kezelőfelület, szép dizájn és kevesebb a memóriahasználata, mint a Windows 8.1-nek és előző társainak. Fontos elsősorban eldönteni, hogy mire szeretnék használni a számítógépünket. Három féle felhasználót különítenék meg.

 

Az első felhasználó, aki csak filmet néz és internetezik. Egy alacsony költségvetésű konfig típust ajánlanék, az úgynevezett "alapgépet". A DDR2-es alaplap elég lehet. A mai szoftverekhez fontos a minimum kétmagos processzor (CPU) és elengedhetetlen a 4GB memória (RAM), ami legalább 800mhz órajelen működjön. Az integrált (alaplapi) videókártyát (VGA) soha nem tartottam előnyösnek, arra jó, ha a grafikus kártya megadja magát, ideiglenesen lehessen használni a gépet vagy tesztelésre. Mindenképp kell egy minimum 512MB-os 128bites vagy egy 1GB-os 64bites videókártya, elég, ha passzív hűtéses (csak hűtőbordás, nem rendelkezik ventilátorral). A merevlemez (HDD, Winchester) mérete fontos az operációsrendszer telepítése miatt, én 250GB-osat ajánlanék, mivel telepítéskor érdemes két partíciót (önálló egység) létrehozni, az egyikre a Windows megy, a másikra a felhasználó programjai, adatai. Tápegységből (PSU) elég egy 350W-os is. Külső perifériaként megteszi egy irodai billentyűzet, egér és egy "skype-os" mikrofonos fejhallgató (headset).

A második felhasználó, aki az internetezésen kívül játszani is szeretne. Ehhez egy kevésbé drága konfigurációt ajánlanék. Fontos megjegyezni, ebben az esetben nem "gamer" (játékos) gépről beszélünk, sajnos sokan fogalomzavarba vannak. Jelenlegi konfiguráció típusom az irodai és a gamer pc között mozog. Azoknak ajánlanám főként, akik alacsony költségvetésből egy, a célnak megfelelő gépet akarnak összerakni. Érdemes már DDR3-as konfigba gondolkozni. A két magos Intel vagy egy négy magos AMD processzor tökéletesen megfelel a célnak. Memóriából elég lehet a 4GB, de jobban ajánlanám a 16GB-ot, amit elég low profile-ba (alacsony órajelen) 1333mhz-be megvásárolni. A grafikus kártyánkkal könnyen kompenzálhatjuk a CPU gyengeségét. Az 2GB-os VGA már 128bites legyen és mindenképp aktív hűtéses (rendelkezik ventilátorral). Winchesterből kijár az 500GB-os 5400RPM-es (fordulatszám) 64bites. Ebből az összeállításba érdemes belerakni a legalább 60GB-os SSD-t (mozgó alkatrész nélküli merevlemez). Ennyi komponens meghajtására szükség van a 400-450W-os tápra. Perifériaként maradhat az irodai billentyűzet, de egy olcsóbb Gamer egér és egy headset  hasznos lehet a kényelem szempontjából.

A harmadik felhasználó a "maximalista". Nehéz meghatározni mit is nevezünk úgynevezett "gamer" pc-nek. Ami számít, az a teljesítmény, de nem utolsó sorban az ára. Egy gamer számítógép 200ezer alatt nem összerakható új alkatrészekből. Ennél a kategóriánál az alaplap (motherboard) választás nagyon fontos, a lényeg, hogy minél inkább bővíthető legyen. Ahogy a technika halad, úgy a felhasználónak is lépést kell tartania, nem kifizetődő egyszeri, "kidobós" konfigot összeállítani. Ajánlanám az új generációs DDR4-es alaplapokat, de a DDR3 is hű szolgálatot tehet megfelelő komponensek mellett. A fejlett lapba dupla VGA fér és tudja a SLI-t (Nvidia kártyák) és/vagy a Crossfire-t (AMD videókártyák). A RAM legyen minimum 32GB-ig bővíthető, ez mellett előny ha az alaplapon pár új port is megjelenik. Ha már jó a lap, a számítógép háznak is megkell felelnie pár kritériumnak. A hűtés, mint elsődleges szempont, de egy jó dizájn is sokat dob az összképen. A proci választás nehéz, ki az Intelre, ki az AMD-re adja le a voksát. Ami a minimum, az egy hat magos AMD Overclockolható (tuningolható) AMD vagy egy 4. generációs Intel I5. Ha az overclock-ot semmiképp nem hagynánk ki, szükségünk van egy normális processzor hűtőre is. Vagy egy nagy léghűtésesre vagy egy normál vízhűtésesre. A memóriából mindenképp passzív hűtéses kell, minimum 8GB, de hamarosan már a 16GB lesz az alapvető. Minimum az 1600mhz-es órajel. Mindig "kit-be" (készlet) vásároljátok a ramokat, hiszen, ha nem egyezik az órajel, a kisebb mhz-el rendelkező ram órajelén fog működni a pc. A memóriákat is lehet overclockolni (voltolás, időzítés), ami teljesítmény növelést okoz. VGA-ból ha FullHD-ba (1080p) akarunk játszani/dolgozni elég lehet egy 4GB-os 256bites OC-s grafikus kártya, de ha már a 4K-t preferálnánk mindenképpen válasszuk a legfelsőbb kategóriás videókártyákat. A határ a csillagos és, mint árban, mint választékban. HDD-ből kijár a 7200RPM-es 64bites 500GB vagy 1TB-os. Ebben az esetben kihagyhatatlan az SSD, erős konfighoz gyors boot (betöltés) jár, minimum a 120GB. Fontos az áramellátás, csak minőségi tápegységet válaszunk, lehetőleg modulárist. Dizájn szemszögből ajánlanám a LED csíkokat a számítógépházba, olcsó és szép. Külső perifériának kell egy mechanikus vagy gamer billentyűzet, egy gamer egér és pad, egy jó minőségű (7.1) headset, de a kiegészítőknél a végtelenbe lehet elmenni, ilyen a gamer szék, egy komoly kormány és egyéb többszázezres kütyü.

A kérdés jogos, "Nekem milyen gépem is lehet?". Tesztként ajánlanám a Youtube-ot. Indíts el egy 4K-s videót és HD-tól 4K-ig szintenként váltogasd a minőséget. Ha a FullHD akadásmentesen megy, megfelel a géped a mai minimum követelményeknek. Ha a 4K-s videó sem okoz gondot, valószínűleg már "játszogatni" is lehet vele, de persze minden szoftvernek megvan a maga minimális rendszer követelménye.